Thursday, April 18, 2013

6 jam pertama selepas aku bersalin

Views
lega sangat bila hutang nak cite pasal pengalaman bersalinkan alia dah habis...lega dia adala cam lega bila nak kena sama tapi tak kena saman ngan abg polis...dapat tak betapa tingginya tahap kelegaan itu?

okay, kali ni nak cite pasal after aku sedar sepenuhnya hasil ubat bius yang mahal itu...sadis sket after aku dah sedar nih, sebab...

aku meracau sebab sangat sakit kat bahagian belakang, lepas operate kan takleh gerak2, kena baring je, dan berbaring itu sebenarnya sangat menyeksa tulang belakang aku, menyebabkan aku jadi sangat2 sakit belakang, tuhan aje yang tahu, betapa aku merintih, merengek, dan apa tah lagi yang aku cakap...aku sendiri pun tak tahu..

nurse pun 3,4 kali masuk tapi takleh nak buat apa2, katanya, dia dah bagi ubat tahan sakit lebih dari yang perlu dah, tapi tetap tak jadi pape...sakit itu lebih kuat dari ubat tu...so, dia dah tak boleh bagi ubat tahan sakit lagi dah...

dalam masa 6 jam pertama tu, aku cuba untuk tidur, tapi tak boleh...nak bergerak, laaagilah tak boleh...yang aku herannya, aku tak menangis pun, meracau je...mak aku pun agaknya, lagi 0.5cm nak tampor aku suh duk diam2, zikir katanya...tapi aku tau, takkan dia sanggup nak tampor aku kan...hahaha...lagi satu, kan aku dah pesan suh perati kat entry pengalaman bersalinkan alia, betapa dahaganya aku...dalam masa 6 jam ni jugakla aku terpaksa menahan kedahagaan yang melampau...tuhan je yang tahu...

after bertarung dengan penuh seksanya 6 jam tu, prof nik masuk, tgk keadaan aku macam mana, mak aku cakapla aku sakit belakang sangat2 tu...baru aku tahu...rupa2nya, ubat yang dimasukkan kat aku, ubat untuk mempercepatkan proses kecut rahim tu berlawan dengan sakit belakang aku, jadik, sakitnya patplohpat kali ganda sakit yang biasa aku alami...ya rabbi ya salim...dugaan sungguh...jadi, dalam masa 6 jam pertama tu, aku tak sempat nak rasa sakit kat tempat operate, sebab aku lebih rasa sakit belakang dari segalanya...pas dia cabut ubat tu dari tangan aku, tak sampai 10 minit, aku terus normal....baru aku rasa sakitnya tempat operate, dan sakitnya bila nak bergerak...

dan baru lah aku sedar, rupa2nya aku telah dipasangkan alat untuk kencing tuh, apa tah ke namanya...at last, aku dipakaikan jugak, teringat kejadian gaduh ngan doktor taknak pakai benda alah tu dulu...bila pakai benda alah tu, tak rasa pun nak kencing, tau2 je dah penuh beg dia...hihihi...kelakar je...

after 6 jam yang seksa tu, aku dipindahkan ke wad biasa...dan kat sini lah sumenya back to normal slowly...dan malamnya tu first time aku pegang dan cium alia...

nak je tepek gambar kat sini, tapi nan hado lah gambar yang sesuai, sumenya gambar yang tak pakai tudung...jadik...tak dapat nak share moment tu ngan korang...tgk gambar alia je lah...hehe

day 2


notakaki : terima kasih ya allah kerana beri aku kekuatan

12 comments:

JaSSNaNi said...

haaa.. tapi.. akak hari tu waktu nurse pakaikan urine bag tu.. subhanallah... asyik nak terkencing je.. sepatutnya tak payah2 nak rasa dah.. tapi sbb akak dah alergic to 1 ubat.. terus cerey berry pagi tu.. terkongteng2 dok usung beg urine tu kuar masuk toilet.. lepas dah operate baru ler tak rasa sakit nak kencing tu.. sbb dah kena ubat kebas kan..

cik azLyzah⊙.☉ said...

YaAllah...betape sakit nye tu kan dear...takut cik nak bayangkan :'(

Deqla Manjew said...

nak bersalin rasa sakit.. lps bersalin pun rasa sakit lg..sbb tu byk pahala ibu yg melahirkan ni... subhanallah...beruntungnya kamu dpt rasa pengalaman tu...

therosputih said...

kak jassnani
owh...akak gitu plak pengalamannya, kelakar pun ada...ain tak sempat rasa gitu, sebab sedar2 je pas pengsan tuh, dah pakai dah pun....aiyarkkk...malunya...

therosputih said...

cik azlyzah
perempuan ni allah dah janji dan berikan kita kekuatan untuk merasai semua ini, jangan takut2lah...allah ada dengan kita...

therosputih said...

deqla manjew
insyaallah nanti deqla pun akan merasa pengalaman ni semuanya...sama2lah kita doakan...insyaallah...

JaSSNaNi said...

sama ngan akak.. banyak gak bergambar dengan baby.. tapi hanya untuk simpanan peribadi.. sbb tak tutup aurat penuh.. :) ape pun hanya kita mampu ingat semua kenangan manis itu..

therosputih said...

kak jassnani
kalau ikutkan ati, nak je share sini sebagai tanda ingat2an nnti 2,3 tahun kekgi, tapi apakan daya...takpelah...seksi...hehehe

JaSSNaNi said...

betul tu dik... tak per la.. kita punya blog kan.. ikut suka kita la nak simpan citer per... semua tu kenangan kita sendiri nanti.. kan.. anak2 pun leh tengok bile dia dah besar nanti...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Tapi takut jugak lah dear....eiiiii....tapi cik pon nak jugak ade babyyyyyy....huaahuahhhuaaaa

Mimie Najib said...

comelnya baby..comel sngt2..ppi dia gebuss.. =)

mawar berduri said...

takut jugak nak alami pengalaman sebegini..