Tuesday, April 16, 2013

pengalaman bersalinkan alia - part 2

Views
baca part 1 di sini

sudah jadi kebiasaan dah untuk kau tidur lewat malam sebab mengait, nak siapkan order kawan2 setakat yang termampu, bila dah makin dekat dengan due nih, kurang dah sket aku mengait, cuma malam2, amek masa sket nak terlelap kan...tu yang amek keputusan untuk mengait walaupun sekejap...siap mengait, dekat2 kul 12 gitu, baru aku tidur...

sekali terjaga kul 1.00 am, sebab rasa cam terkencing...tgk jam...aih...baru sejam tidur, dah terjaga untuk ke tandas. sempat lagi capai enset, balas msg...siap tunai hajat, nak ler sambung tidur kan, ngah nak selesakan badan, biasala, perempuan mengandung susah nak bergerak, cuba bayangkan penguin nak bergerak macam mana, ditambah2 plak dengan aku ada masalah sakit tulang belakang nih, lagilah....tetibe je aku rasa macam period...aih...buntang mata aku time tuh, sebab dah lama tak rasa period kan, tetibe je rasa malam tu...pastu sekali lagi rasa macam period...korang paham kan bila aku cakap rasa macam period? yang tak paham tuh, buat2 je la paham...

pastu aku dapat rasa kain aku basah...alamak...dalam ati, oh my oh my...bila aku selak kain sket, nampak cecair merah2 campur lendir mengalir sampaila ke betis aku...oh my oh my....aku masa tuh dah mula cuak dah, cuak bukan apa, aish...mak ngan ayah aku baru je masuk bilik td kul12, takkan aku nak kena kejut dia plak...tp terpaksala kejut dorang nampaknya...

pelan2 aku menapak gi bilik mak ayah aku, pastu gitau dorang, aku dah kuar air...apa lagi, orang yang paling gabra dalam umah aku nih, tak lain tak bukan, mak aku la...kecoh terus satu umah, sampai terjaga abang ngan kakak ipar aku...pastu bising2 dia suh aku kemaskan barang, nak gi sepital...aku tgk time tuh, kesian kat ayah aku sebab memang nampak gile betapa penatnya dia dan betapa dia perlukan rehat...tetibe plak aku buat hal kan...dalam ati, akan aku ingat jasa mak ayah aku sampai bila2, dan akan aku ingat betapa aku telah merosakkan ketenangan malam ini

sebelum gi sepital, sempat lagi mak aku cuba kol doktor yang handle kes aku nih, beb...kul 1.15am, ada ke doktor nak angkat kol, mak aku dah bising dah...nak buat macam mana, tak leh salahkan doktor tu jugak...dia pun ada life dia sendiri kan...taknakla aku cite panjang bab nih, cukup kalau aku cakap yang mak aku punya gabra+kalut dia tuh, boleh bikin kau nye perasan nak beranak terbantut...

sebelum gi sepital jugak, aku sempat amek botol air, suh akak ipar aku isikan, sebab aku sangat dahaga...tp botol air tuh, mak aku yang bawakkan, katanya aku bawak diri je cukup...

duk dalam kete, laju2 ayah aku bawak kete, ditambah plak ngan jalan sunyi...biasa amek masa 40 minit nak gi sepital, malam tu, tak sampai pun 10 minit beb...tak sempat aku nak minum air...tapi sempatla rasa kontraksi 2 kali...5minit sekali rasa sakit...aduh...sempat lagi aku fikir, eh, kejapnya selang kontraksi nih, dah nak terberanak dah ke...

sampai sepital...aku ngan kain batik je beb, first time aku gi sepital pakai kain batik...tp aku perasan, ada sorang lagi perempuan ngandung pakai kain batik jugak sama cam aku...terus aku cop kat dahi dia, mesti dia nak beranak jugak nih...

mak aku tak bagi aku jalan, dia nak pi ambik wheelchair...hello....kaunter wheelchair mana la yang bukak tengah2 malam macam ni mak oi...menapak jugakla aku nih pelan2...korang bayangkan je la mak aku macam mana, macam aku cakap tadi, dia punya gabra bisa membantutkan perasan nak beranak yang ada...pastu siap boleh gaduh lagi ngan ayah aku, 

ayah : daftar kat tempat bersalinla
mak : daftar kat unit kecemasan
ayah : pegi je lah kat tempat bersalin tu dulu macam mana, kita pun bukannya tahu sangat, bukan ada kes beranak tiap2 ari

hmmm...hamek lah korang nak gaduh pun, aku buat keputusan, pegi kat tempat bersalin dululah macam mana...

tiba kat tempat bersalin tuh, nurse tu cakap, kena pi daftar kat unit kecemasan...okay...ayah aku pun turun la pi daftar...tinggallah aku bersama dengan 2 orang lagi ibu mengandung...sempat lagi beramah mesra dengan yang duk sebelah aku

aku : dah sampai masa ke nak beranaknya?
dia : belum lagi, baru je 7 bulan
aku : owh...dah ada sakit2 eh?
dia : bukan, baby tak bergerak
aku : ha? dah bape lama tak rasa dia gerak?
dia : 3 ari
aku : ???? hope takde pape la kan
dia : taktaula nak cakap

tak sempat borak panjang, ada nurse muda+cantik bawak wheelchair nak bawak aku masuk bilik menunggu...sempatla aku melilau tengok kiri kanan, ooo...macam ni upenya bilik bersalin...ada sorang ibu ngandung terbaring kat atas katil...tunggu masa kot, aku nih dalam ati...

penat weih menaip, sambung entry lain la plak

bersambung

notakaki : mana part yang bersalinnya niiiii? kuikuikui

aku nak korang highlightkan besau2 part betapa dahaganya aku dalam entry pengalaman bersalin nih

11 comments:

cik azLyzah⊙.☉ said...

Kusyuk cik bece..sampai part 'tunggu mase kut,aku ne dalam hati' tetiba.penat menaip pulok...hahhahhaa...takpe..takpe...cik tunggu part seterusnya..

Cik dapat bayangkan gabra+kalut mak ain tu..hehehhee.Cik selalu nampak bile adik2 mama cik yang nak bersalin..ntah2 mcm mane lah kalau anak die ne yg beranak nt.,.,hahahhaa

therosputih said...

cik azlyzah
haha...penat jugak menaip nih, lama sangat jari jemari mulusku ni berehat...hahaha

key word dia satu je, jangan panik...tenang, tarik nafas, baru boleh fikir dengan baik...

Deqla Manjew said...

wahh steady eh... smpt lagi borak2.. abis tu camne ngan baby dia? hope xde apa2 yg buruk berlaku la kan... ok..sambung cpt... ! huhu

JaSSNaNi said...

ushhh.. macam2 pengalaman org bersalin ni.. cepat sambung.. dah ok kot tengan tu tak penah.. :D

therosputih said...

deqla manjew
mesti kena steady, hehehe...baby dia? nnti kita story next part...

therosputih said...

kak jassnani
sabar akak sabar...hehehe

cik azLyzah⊙.☉ said...

cehhh.....mulus lah sangat :P

JaSSNaNi said...

dekat blog ni mcm2 kita dapat ilmu pengetahuan pengalaman dari org lain.. tu yg buat kita mempelajari ilmu tu walaupun tak berlaku mcm tu kat diri kita kan.. untung orang ada blog kan.. :)

Mimie Najib said...

camtu la pengalaman orang nak bersalin ye.. =)
kena belajar ni.. tp kelakar bab gado2 syng tu..hehehe

Intan Akma said...

dulu saya masa 1st baby bila pecah air ketuban tu saya ingat terkencing..dah telepon mak nanges nanges cakap "Mak kenapa kencing tak nak berenti"..haha menyut betol

mawar berduri said...


kena buat persiapan awal nie..