Thursday, November 11, 2010

jeles?

Views
dlm bahasa melayu baku, kita panggil cemburu, nak tau maksud lbh jelas, silalah google carik sendiri eh, sbb aku takde kuasa nak carik...alasan bg cik tenet yang lemah tenaga batin...opsss

menurut definisi aku sendirik, cemburu aka jeles boleh didefinisikan sebagai satu perasaan yang kurang senang atau tidak disenangi dalam diri kita, kalau perasaan gumbira, teruja tu sume perasaan yang boleh dikategorikan sebagai perasaan yang disenangi, tp kalau jeles? hmmm...sape nak jeles? cuba angkat tangan? huh...aku taknak jeles...sangat menyusahkan jiwa raga...bukan setakat menyusahkan diri sendiri, tp juga insan yang ku jelesan itu...perbendaharaan baru --> jelesan

nak tau lebih lanjut ttg jeles? hah..sila lah google sendirik eh...alasan mcm biasa, SDA seperti di atas yer hehehe...tp kat sini, aku nak share something interesting y aku terbace kat akuhalimblogspot psl jeles2 nih...terus terpikat you...hihi...senang sangat i nak terpikat ropanya...

credit to google for this picture

5 cara mengurangkan rasa cemburu


1. lupakan isu cemburu itu terlebih dahulu
jika kita atau pasangan kita dilanda badai cemburu, maka, sehendak2nya kita pastikan keadaan ini reda terlebih dahulu, jangan main bedebug tanya2, soal2 psl isu cemburu itu, bukan apa, yelah, orang tengah marah, jangan ditambah2 lagi kemarahan yang sedia ada, tu namanya siram petrol dalam api, nnti dah cool, reda bagai, hah...apa lagi, attack lah ngan soklan2 panas...

2. jangan mudah ambil hati
tidak dinafikan, kalau dah jeles, huh...kawah api depan mata pun tak nampak, main langkah je, yelah, hati tgh panas ni beb...smpaikan semua nasihat pun taknak dgr dah kan...ohoo...jangan mcm tu, apa kata, kita duduk sekejap, pastu fikir balik, ntah2 pasangan kita tu tak sengaja kot buat mcm tu, cuba fikir positif, kalau sekali dua bolehla dimaafkan, tp kalau dah masuk angka berbelas2 kali, cubalah bawak berbincang ngan kadar yang harmoni dan sepoi2 bahasa...ingat...fikir positif...

3. sentiasa yakin dengan diri sendiri
yakinlah bahawa kita adalah insan yang dicintai dan disayangi oleh pasangan, tp janganlah pula sampai syiok sendiri, huh..punyalah kita duk yakin dia sayang kita, upenya, dah bersepah pmpuan yang dia cakap mcm tu...naya...kalau dah pasangan kita tu jenis yang bagus, dan boleh dipercayai, berilah sedikit kelonggaran buatnya utk dia jalani hidup dia, dan yakinlah...kalau dah dijodohkan dia utk kita, maka, tak ke mana bukan...

4. jangan carik nahas
kalau dah tau pasangan kita tu atau kita sendiri jenis yang mudah jeles atau sangat jeles, janganla melibatkan diri dalam situasi2 y boleh mencetuskan perasaan jeles itu...lagi satu, hidup ini karma...kalau kita boleh keluar ngan lelaki lain, maka pasangan kita tu mestilah boleh keluar ngan pmpuan lain...barulah adil...kalau taknak pasangan keluar ongan org lain, hah...kita pun janganla buat mcm tu...barulah adil kan? tp sblm tu, ingatkanlah pasangan kita tu ttg perjanjian ini...hahaha...senang...kalau dia carik pasal, ada alasan utk attack dia...hahaha

5. berbincang
segala mcm langkah dah diambil, petua dah diamal, nmpaknya, tak jalan jugak, maka, jalan terbaik adalah, bawaklah berbincang dgn pasangan anda...just bgtau je anda ni jenis y mcm mana, pastu makesure pasangan anda pun bgtau dia jenis y mcm mana, then, pandai2lah cari jalan terbaik antara anda berdua...


notakaki : selalu ditimpa kejelesan....hehehe

8 comments:

EnHEar said...

aku nak like....

therosputih said...

takde butang like lah kat sini...kuikuikui

white rose said...

yeeehaaaaaaaa...

aku ade sifat jeles ni...
tapi kadang2 je...

agak2nye masa aku dtg bulan kot...

therosputih said...

white rose
ok la tu time dtg bulan je...kalau ain cakap tetiap ari, agak2 menangis tak dgr...hahaha

Cik Ya-Alif-Nun said...

nak like jugak...
ape kate ain ikut cam midah...
wat yg voting system tu....
(aku pun wat jugak)
kan midh kan...
(midah, ko punya entry, kalo aku x komen aku vote tau....ko prasan x)
hehehhe...

therosputih said...

cik ya-alif-nun
hoho...tak bape minat sket ah sistem voting2 tuh...kalau komen, rasa lagi dekat di hati ala2 tv9 tuh...hehehe...takpe2...lain org lain gaya kan...hehehe

thanks atas nasihat tu yan...appreciate that...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
gua suka makan hati... masak apa saja janji pedas ..goreng pun sedap//aksh

therosputih said...

salam kembali brutalsolo
gua pun suka makan ati...amacam? kita ada chemistry tak...aksh