Monday, November 29, 2010

my handmade for the first time ever, cek mek

Views
wah...terlebih dahulu, benarkan aku menyatakan kebanggaan aku di sini...harharhar...first time tu aku buat this kuih, perkenalkan hasil tangan aku,

nampak ngan jelas tak bulatan merah tuh? huh...kecacatan time menggoreng!!! aku tertenyeh perut dia ngan sudip, smpai pecah perut dia, kesiannnn....


ini story sobonarnyo eh, story sabtu lepas, tp baru nak hupdate ini hari, sobabnyo eh, baru upload gambar terbaru tadi...tu yang lambat tuh...ahh...tak kisah itu sume, yang penting, aku dah bleh wat kuih ni sendiri...hehehe...

first time buat la katakan, 2,3 bijik terawal tu hancuss la jugak, tp dah masuk 4,5 bijik...hmmm....bolehla kan....rupa dah ada, cuma tak macho je lah...takpe2...usaha tangga kejayaan...aku kan budak baru belajar....

serius aku suke kuih nih, mmmm...aku sangat suke keledek...tak kisahla, direbus ke, buat kerepek tu ke...ahh...sume aku balun...pernah mase kecik2, bulan pose, mak aku rebus keledek nak buat cek mek utk time buka, dah kul 6.30pm dah kot, aku merenggek nak buka pose sbb tak tahan, terliur ngan bau keledek panas2, baru pas masak....sanggup berbuka demi sepotong keledek...comel kan aku?? hahahaha.....

nak buat kuih ni senang je, ni resepi aku, sorila, aku kalau masak, main campak je, tak sukat2

bahan-bahan
keledek, tepung gandum, gula, garam sket

cara-cara
1. rebus keledek hingga empuk, letak garam sket, pastu lenyek2 smpai halus
2. masukkan tepung gandum dengan kuantiti yang tidak banyak, nnti kang jadik cekodok keledek plak, banyak tepung, keras la kuih kita, letak tepung tu sket2
3. buatkan seketul adunan kecik, leperkan, letak gula satu sudu teh kat tengah2, nak manis, lebihkan sedikit, pastu tutup bahagian ada gula tu dengan hati2
4. kalau adunan melekat2 kat tangan, susah nak handle, sapukan ngan sedikit air, bentukkan biar jadi rupa cek mek, pastikan menutupi gula dengan baik, takut nanti pecah
5. goreng hingga kuning keemasan, dan boleh dihidang


notakaki : kadang2 bila rebus keledek, tak sempat nak buat kuih, aku dah selamat masukkan dalam perut aku

6 comments:

s1t1 2uL41k4 said...

pehhh.. nampak macam mengancam.. =)

therosputih said...

siti zulaika
haha...nampak mengancam, dah makan, terangkat...

Semarak Api said...

grrrr..cek mek..sedaknyoo!! kalo truk byk gule kt dlm tu lg besttt~

therosputih said...

semarak api
haha...makanan tradisi puok kito nih...dilupa jangan...

Semarak Api said...

tgk lg cek mek ain ni..hahah

aduh2..blk ni nk kena crik nih..

therosputih said...

aih...tgk beberapa kali dah ni...apa lagi, pegila buat nuh!!!