Friday, June 14, 2013

alia allergic?

Views
semalam...kul 11 lebih masa bukak2 baju alia nak mandikan dia, aku perasan kulit perut dia ada merah2, tapi tak teruk sangat, merah2 tu macam pakai seluar ketat gitu, so...aku syak aku terlebih ketatkan dia punya cd gamaknya...mandikan dia macam biasa..

after siap mandi, aku perasan...aih, lain macam bebenor je merah kat kulit dia...besar dan luas...setepek kat perut macam tanda lahir pun ada...bila aku pegang kulit yang merah tuh, dapat rasa berbahang panasnya...ya allah ya tuhanku, terus cuak datang menguasai...

aku mula mencongak sebab apa jadi gitu, sume makan pakai sama je ngan ari2 sebelum nih...heran...

                            

aku takut alia dalam ketidakselesaan, tapi aku tengok dia nothing change, dia sama je macam sebelum2 ni, riang happy...aku buat kesimpulan sendiri, mungkin kesan merah tu tak effect dia...risau beb, takut kesan merah tu buat dia rasa pedih2 ke, sakit ke, sebab kalau kita yang sakit, its okay lagi, sebab kita boleh ikhtiarkan sesuatu...kalau baby yang sakit, bukannya dia boleh bagitau kita, "mama, alia sakit perut" sambil tarik2 lengan baju kan...

aku sapu ubat untuk legakan merah2nya...selepas 2 jam, kesan merah jadi gini...

                            

aku pantau setiap 1-2 jam, sebab aku nekad, if things getting worse, nak terus pegi klinik...tapi lepas aku sapu ubat, nampak keadaan kesan merah tu sedikit reda...cancel la pegi klinik...

malamnya, aku sapu dan sapu lagi ubat banyak2 kali...dan pagi ni, 

                            
dah nampak besar dah perubahannya...syukur alhamdulillah anak mama dah makin okay sket...lega ati mama ni nak oi...nak tahu aku guna ubat apa?

aku guna ubat ni, 
                           

sangat bagus untuk melegakan ruam2 lampin ataudalam kes aku nih, untuk kesan merah alia...aku syak dia alahan, tapi aku sendiri pun tak tahu jugak...ubat ni aku suh akak aku yang beli, tru online...sebab kat kelantan nih, susah nak jumpa offline, aku sendiri pun taktau ada ke tak...kalau kat kl, yes...memang ada...ubat ni from australia sebenarnya, tapi jangan risau..diluluskan kkm...adik beradik aku sume guna untuk anak masing2...rege dia, sedikit mahal la...tapi okay je sebab berkesan...

notakaki : cepat2la hilang wahai kesan merah itu...






7 comments:

Farah Waheda Wahid said...

ain ruam ke? better check doctor if alia ada allergic apa2....

JaSSNaNi said...

kesiannya alia... ade alahan pulak dia ye... so far fiyya tak pulak nampak alergic apa2... tapi kalau ruam lampin tu biasa.. ade yg kes bo bo banyak.. sampai merah bontot.. akak sapukan cream lampin pureen warna pink.. alhamdullillah.. berkesan... tak penah tengok ubat tu..

Mimie Najib said...

siannya alia.. allergik apa ye sampai macam tu sekali..besar pula tu..nasib tak naik macam gatal2.. cuak jgk tgk gitu..

Deqla Manjew said...

kenapa tu ye..??? merah betul nmpk.. mcm kena gigit semut api jek merahnya dan bengkaknya tu..

cik azLyzah⊙.☉ said...

alergic ape ekkk...cian alia seb baik tak nanges kann...

Intan Akma said...

ketat sangat la tu CD nya

Tampawan said...

alergic ke? bawa berubatlah :D