Monday, June 24, 2013

pengalaman MRI

Views
cepat2 terjah entry nih, aku nak share satu pengalaman sendiri, pengalaman MRI...jarang orang normal dan sihat jalani MRI, disebabkan aku nih spesel kes, 'normal tapi enggak bape nak sihat', maka, aku terpilih untuk menjalani satu pengalaman yang sukar ditafsirkan...

seperti yang telah dimaklumkan, aku nye appointment, kul 11.30, tapi kul 10 tu, aku dapat panggilan daripada seorang doktor perempuan dari unit radiasi tu lah, tanya aku kat mana, cuak dah aku, sebab aku ingat aku dah lewat...well, kata kul 11.30 kan, kul 10 tu, aku baru pas mandikan anak...woahaha

gerak dari umah dalam jam 10.30am, sampai hospital lebih kurang kul 11 gitulah, dapat satu lagi panggilan sorang doktor, kali ni doktor lelaki, dari unit radiasi, tanya aku kat mana...nak je aku jawab, "sabarlah sayang, jap agi kita jumpa, i ada kat depan unit kecemasan ni ha, kasik can i menapak ke sana dengan aman, sebab u tau kan, i tak boleh nak jalan laju2" tapi tak jadi beb....lidahku kaku...woahaha

lupa nak cakap, aku bawak alia sama, cuma takdelah alia masuk kan, dia just stay kat ruang menunggu tu aje...orang cakap tak boleh bawak baby or kanak2 ke sana kan, tak selamat, well...aku takde pilihan lain, bawak jugak, dalam hati, tawakkal...aku serah nasib dan hidup alia kepada allah yang satu...

okeh, terus kepada proses MRI...tukar baju bagai, pakai baju hospital, baring kat tempat dia, cuba untuk selesakan diri seadanya, sebab bakal berbaring dalam satu keadaan secara tetap untuk suatu tempoh masa, tak boleh bergerak, walaupun rasa gatal idung yang tersangat2, kau tahankan aje lah cik jah oi...

proses MRI aku amek masa lebih kurang 30minit, mula2 ditolak masuk 'terowong', panik menguasai diri...aku jadik sesak nafas, ini sume gara2 serangan klau errr klausi errr alah...fobic2 apatah namanya, fobia kepada tempat tertutup...beberapa saat pertama tuh aku bergelut dengan diri sendiri, cuba untuk tarik nafas dalam2 dan bertindak tenang...baca selawat, zikir, ayat2 hafazan yang mahir...pastu, mula lah episod teka bunyi...perghhh...macam2 bunyik ada, takleh blah tol...aku pun apa lagi, disebabkan bosan taktau nak buat apa, aku main dengan diri sendiri...

aku ada kelaskan sendiri bunyi2 yang ada tu kepada bunyi 
1. gerudi grrrr grrrr grrrr
2. muzik rancak macam kat disko, haa...bunyik ni aku suka, siap senyum2 lagi aku nih dalam tuh, sbab bunyik dia rancak
3. bunyi 'tarik terik'...bunyik nih aku dengar macam orang sebut 'tarik terik tarik terik'
4. bunyi zrrrrrr

takdan nak klasifikasikan lagi bunyik2 yang ada, sebab pastu aku TERTIDUR...hehehe

sedar2 je, sume dah habis, dan aku ditarik keluar...ngam2 aku terjaga 10 saat sebelum aku ditarik keluar...kalau tak, bikin malu aje...

dengan bunyik yang bising tuh, aku boleh bantai tidur...hampeh...wakakaka...tapi, itulah hakikatnya...mungkin sebab aircond, sejuk...pastu dia selimutkan aku dari kaki sampai ke dada, memang mode tidur la tu namanya...bunyik bising belakang cite la...aku boleh je tidur...woahaha

serius, masa masuk terowong tuh, kau akan ingat dengan mati, sebab dengan keadaan yang sempit gitu, aku rasa macam duk lubang kubur...serius, sangat lah tidak selesa...insaf jap aku, kalau nak kubur kita terasa luas je nanti mati seksok, rajin2lah bersedekah, baca quran, dan buat baik selalu...jangan lupa, jaga solat...sebab sangatlah tidak best berada dalam lubang yang sempit...ni baru rasa macam mana sempit dunia, belum sempit akhirat...nauzubillah...

agak2, korang dapat feel tak macam mana MRI tu sebenarnya? hehehe...aku tak pandai nak bercerita...sekadar merapik pandaila...

notakaki : insaf, nak kubur aku seksok luas2, taknak sempit...azab sangat...insaf2...

selamat nisfu syaaban semua...

*lupa nak cakap, jangan tanya aku apa result dia sebab nanti 2 weeks nih, aku jumpa doktor untuk dengar result dia, sekarang ni, aku taktau apa2...

7 comments:

Mimie Najib said...

dapat bayangkan sikit2..mcm seksa jgk duk dalam tu kan..

*bila camtu, msti ingt mati..mudah2an la masih smpat nak buat kebaikan..amin.

cik azLyzah⊙.☉ said...

cik dapat bayangkan dn dapat rasakan macam mane keadaan dalam kubur sementara tu (insaf jap)

#semoga ain di jauhkan lah dari penyakit2 yang sangat2 bahayaaaa...n semoga ain sembuh seperti sedia kala.ehhhh mase ain kene mri tu baby alia dok mane??dengan sape?

JaSSNaNi said...

resultnya kuar bila ain? apa kata doctor? hmmm alia macam mana? sape jaga? aduhhh.. risau je.. ko bukan main leh tido kat situ.. :P hahaha..

Ibu Lala said...

Akk pun seram tgk mri ni. Harapnya ain tak apa apa lah ye.

Intan Akma said...

tarik terik???ape tuh??hehe..sempat lagi tu dia bergurau ye..take a good care of yourself..

Deqla Manjew said...

bagus jugak ye ... at least kita ingt mati.. nk gak rasa pengalaman mcm ni..biar deqla insaf sama.. yela kita ni amalan bknnya sempurna mana.. hukhuk..

mawar berduri said...

betul tu..bila baca macam ini..teringat macam na siksa dalam kubur nanti..