Tuesday, January 15, 2013

bau tanah lumpur yang menyegarkan

Views
kelebihan duduk kampung yang memang takkan ada kat tempat lain, adalah...kesegaran dan keindahan alam...

dan sekarang, kalau kat kampung aku nih, musim hujan baru je lepas bape minggu ni kan...rasa2nya, dah mula dah bajak2 tanah sawah, get ready untuk tanam padi lagi...bila start bajak2 tanah ni kan, kalau sape yang pernah berpengalaman...tanah lumpur atau selut tu akan ada satu bau tau, dan, aku sangat suka bau tanah selut itu...rasa best sangat, segar je...pastu mula la berangan, hidup zaman 50an dulu, zaman atuk nenek yang kerjanya petani...dunia hitam putih sebab masa tu tv sume hitam putih lagi kan...*kalau bab berangan memang daya berangan aku sangat hebat

kalau dulu2, mesti bajak pakai kerbau macam ni kan...even sekarang pun ada lagi yang bajak pakai kerbau cenggini, cuma dah tak banyak dahla...

credit to google for this picture
sebab sekarang ni, orang dah moden, jadik, bajaknya pun dah pakai menatang jentera ni dah...cepat dan mudah...

credit to google also for this picture

dan, bila dah musim membajak nih, banyakla siput sedut yang dapat dikutip...sebab tu lah aku dapat makan siput sedut 2,3 ari lepas...ekekeke...entrynya ada kat sini ha...

dulu, ada satu kali, aku ikut ayah aku masuk satu kampung, memang masuk kampung habisla...jalan dia, dari jalan kecil yang ditar, sampailah ke jalan tanah gitu je...lalu plak sebelah sawah...dan2 time tu orang tgh sebok membajak...aku pun, apa lagi...cepat2 bukak tingkap kete luas2...pastu hulurkan kepala, hidu bau tanah yang sungguh segar...mak aku cakap, itu bukan bau segar, tapi bau tanah lembab yang airnya dah bertakung, pendek kata, ia adalah suatu bau yang tidak menyenangkan...hehehe...lain orang lain citarasa gamaknya...

sorang cakap bau segar, sorang cakap bau busuk...

notakaki : teringat zaman kanak2 dulu, pernah tanam padi pakai tangan, habis berlumpur...start dari hujung rambut sampai ke hujung kaki...main lumpur sebenarnya tuh....hahahaha

17 comments:

Budak Kampung said...

la suke ke bau lumpur?????pelik dah ni.iman xbape suke sgt la.xtau ngpe

Intan Akma said...

saya ddk kat sawah bendang..tapi ayah saya tak bagi kitorang adek beradik main kotor kat bendang..so, tak leh turun..

therosputih said...

budak kampung
ada certain tanah lumpur la yang ain suka, bukan semua jugak...

therosputih said...

intan akma
hehehe...tu sebab boleh main sume tu bila duk ngan atuk nenek je...kalu ikutkan mak ayah, kompem dorang tak bagi jugak...mau kena libas...

miz ruha said...

suka bau lumpur...? betul2 anak petani ni... ^_^

therosputih said...

miz ruha
hehehe...suka berkebun kot...hehehe

JaSSNaNi said...

suasana kampung memang best... tak dapat di rasai di mana2... tak sabar nak balik kampung CNY nanti..
saya suka bau rumput kena potong.. segar sangattttt..

~emi~ said...

Dulu masa kecik mak ayah ada usahakan tanam beberapa jenis tanaman...byk jugak dia tanam utk dijual. Tp bukan padi la. Family kitorang tak usahakan padi. Mak ayah emi tanam tembakau, terung, cili, petola,timun, tembikai & beberapa sayuran lain ikut musim la. Ingat lagi before mula menanam, tanah tu kena bajak dulu. Bajak ke org panggil? hehe :P Then suka main kat tanah2 lembik tu. Tapi takmo bukak selipar. Last2 bila angkat kaki, selipar dah takde kat kaki. Haha. tersangkut kat tanah. cari punya cari takde. Free2 kena bebel ngan ayah. haha. Rindunya zaman kecik2. Skrg parents dah tua, dah tak larat nak menanam. bila tgk tanah yg dibajak, mesti teringat kes hilang selipar ni.

ayut said...

kita yg jarang mesti rindu nk bau2x nak tgk2x kan...sempat lg bkak cermin ye ain...hahaha.tp klu dh slalu mngadap,tu la punca rezeki dyorg.. :)

Mama Adam said...

segar?
saya suka bau potong rumput.... mmg segar!

adyna said...

akak pernah tertelan air lumpur masa kecik..dok asyik sgt main bole ka bendang hehehe

therosputih said...

kak jassnani
hehe...bau rumput yang baru pas potong...ain plak yang tak suke...hehehe

therosputih said...

emi
kalau pakai selipar jepun, tak pasal2 putus sebab tanah melekat kuat sangat...kan kan kan...pernah ada pengalaman macam tu...*gamit kenangan lama

therosputih said...

ayut
itulah...kalau dah tiap2 ari ngadap, taktaula plak nak cakap...kompem takde entry macam ni...hehehe

therosputih said...

mama adam
akak ni sama dengan kak jassnani...hehehe...

ramai orang suka bau rumput selepas dipotong...tp bukan ain...ekekeke

therosputih said...

kak adyna
haha...nasiblah tak pernah ada pengalaman macam tu...mesti comot akak nih kecik2 dulu time main2...hehehe

Mimie Najib said...

ada bau eh?? bau yang macam mna eh? tak pernah hidup dalam kwsn sawah cmni, mmng tak tahu la bau mcm mna..hehe