Monday, January 14, 2013

perkembangan bayi dalam kandungan 36 minggu

Views
Perkembangan Bayi Minggu 36
Kontraksi awal boleh bermula sekarang. Jika berlaku tidak terlalu kerap, itu bukan tanda ingin bersalin. Itu adalah tanda kandungan anda semakin mencapai tahap matang. Bayi mula pandai bernafas dengan betul, menghisap jari dan belajar menelan.

Nota Hamil : Pernafasan kini menjadi semakin tidak selesa. Pangkal rahim juga rasa sakit akibat tekanan yang dibuat oleh bayi dalam kandungan. Pemeriksaan kehamilan pula akan dijalankan setiap minggu mulai sekarang.

dipetik dari sini

*** aku dah tak bape nak boleh bergerak aktif sangat, cepat bebenor semput dan mengah...even, gerak2 pusing2 atas katil pun aku dah mengah bagai...apada...macam mana la buat kerja rumah lagi kan...tapi aku tetapkan la gagahkan diri setakat yang termampu untuk uruskan diri pape yang patut, taknak bergantung sangat pada family...

minggu ni aku tak appointment pape...minggu depan baru ada, jumpa doktor lagi, dan pasti akan ada upacara skodeng baby...setakat ni, doktor tak berani lagi nak cakap jantina baby, tp hint2 tu macam dah ada...aku t akmo lah cakap kat sini, tunggu baby nya dah keluar dulu lah...hihihi

selera makan masih belum pulih sepenuhnya...penat dah paksa diri untuk makan, dalam pale, i have to eat, at least for the baby pastu paksa makan jugakla...kalau nasik tuh, perghhh...pahit kelatnya lah hai nak makan, kalau buah, benda2 lain selain nasi, laju la sket aku nak makannya...

notakaki : diri dah semakin kembang dan pergerakan pun dah semakin terbatas...gini ke rasanya bila diri dah terlalu maju ke depan nih...

17 comments:

Intan Akma said...

girl or boy tak penting..yang penting baby sehat kan???

JaSSNaNi said...

betul tu... pernafasan semakin rasa semput... kalau makan plak cepat kenyang.. sbb sistem penghadaman akan menjadi semakin sempit.. sabar ye.. tak lama dah.. nani pun 36 weeks dah bersalinkan safiyya.. moga semua berjalan dengan lancar ye.. sabar ye..

ayut said...

mkn jgk mkn jgk...huhuhu..klu gantikan nasi dgn bnda len yg blh bg tenaga pon blh kan ain??mkn utk baby ea :)

therosputih said...

intan akma
itulah...tak penting mana, even kalau penting sangat pun, takde apa kita boleh buat jugak kan, sebab sume ni ketentuan dia jugak...

therosputih said...

kak jassnani
itulah, setakat ni, alhamdulillah...sabar tu masih tinggi...ginilah ujian dia...

akak 36 weeks dah bersalinkan si safiyya tuh, ain ni..hehehe...seram sejuk plak...

therosputih said...

ayut
itulah...ganti nasik dengan bihun ke, mee ke...tak kisahla pape...janji makan...itu je yang penting sekarang nih...

cik azLyzah⊙.☉ said...

xpe...xpe...lepas berpantang makan lah pepuas ek dearrrr ;)

therosputih said...

cik azlyzah
ala...tima berpantangla nak pantang betul2...kasik slim...wakaka

~emi~ said...

waaa...tumpang eksaited! Akak dah prepare senarai nama ke utk baby yg bakal lahir ni?

Farah Waheda Wahid said...

yippie yeay...baby dah nak keluar...x sabar aunty nak tengok...he he he... semoga semuanya dipermudahkan ye?

dear makan pepuas...nanty dalam pantang banyak x ley makan...dok tengok jer la orang makan...lama tu nak tunggu tu... hu hu hu...

therosputih said...

emi
nak tau sesuatu? akak takde nama pun lagi...

therosputih said...

farah waheda wahid
itulah masalahnya, tak selera nak makan, acanne nak makan nih...penat dah paksa2 makannya...hukhukhuk

~emi~ said...

Eh, tak cari nama lg ke. Hehe..cecepat la cari beberapa nama. Klu sy, awal2 lg dah eksaited nak pilih nama. kukuikui. setiap kali nk dpt anak sedara, mmg sy n adik beradik lain berebut-rebut la bagi cadangan nama. Hehe...pastu mula la keluar mcm2 nama, berjela2..haha

therosputih said...

emi
entahlah...punyalah nak nama simple2 je, last2...sampai sekarang takdak satu pun lagi nama untuk baby...apatah lagi senarai untuk dipilih...

Mama Adam said...

maklumlah... hanya menunggu hari...

therosputih said...

mama adam
tiap2 ari bangun pagi tick tarikh, tanda dah semakin dekat...menghitung hati...*nyanyi lagu krisdayanti

Mimie Najib said...

walaupun saya belum alami situasi ni, tapi suka sangat baca kisah2 perkembangan bby dalam tummy.. tak sabar nak rasai sendiri 1 hari nti.. :)