Sunday, January 13, 2013

gulai siput sedut

Views
credit to here for this picture

gambar sendiri takdak, maka, alcilokun dari blog lain...terima kasih google kerana menghubungkan kami...errr...

actually, dia punya nafsu nak makan siput sedut ni dari bulan 9 tahun lepas lagik...masa tu ayah aku la, pi cerita yang dia baru pas makan siput sedut sebelum aku balik umah...pastu, bila aku cakap...wah, nak jugak siput sedut...alih2...tak sempat dah nak makan time tu...punyala postponed sampai aku sendiri pun taktau bila la aku dapat makan siput sedut ni lagi gamaknya...

sekalik...pagi semalam...ayah aku bawak balik 1 plastik...dia beli, hoho...heaven seyh...apa lagi, request gulai siput sedut terus la dari mak aku...aku cakap kat mak aku, nak belajar buat...last2...kuikuikui...masa mak aku ngah masak tu aku tak de kat dapur...tau2 je dah masak...okay...makan je lah pandai ginik...

malamnya...sesi sedut menyedut beramai2...

notakaki : penuh satu besin kecik ngan kulit siput...agagaga...boleh buat fosil...

21 comments:

JaSSNaNi said...

wahhh... ngidam nak makan siput sedut ni ek... mak kita penah makan.. tapi kita tak penah makan.. ni panggil siput sanggul kot.. kalau siput sedut tu a.k.a siput belitung.. hmmm kalau tak salah lah.. hehehe saya tak penah makan...

>>> best kan.. mak masakkan.. aleh2 dah siap je.. :P

therosputih said...

kak jassnani
ain ni, sume siput yang boleh dimakan panggil siput sedut...

nama dia siput sanggul eh? hehehe...betul2 macam sanggul la...

~emi~ said...

Aaaa...nape letak gambar makanan niii...sedapnya. dah lama tak makan siput sedut. Ingat zaman kecik dulu meriah sgt pakat duk makan beramai2 klu mak masak siput sedut ni. Tak kira, balik kg next week nak request mak masak siput sedut.

cik azLyzah⊙.☉ said...

ehemmmmmm....sedap nyeee..nak sikit please... :'(

Mama Adam said...

suka sangat! tapi, siputnya lain sikit dari siput yang biasa makam. kulit dia licin eh?

Intan Akma said...

arr....saya tak pandai makan ni...

ayut said...

ayut suke jgkkkk..hihihi.tp teringt dulu nk ketuk bnda ni...geli...hahaha..smpi arwah mak ayut marah ckp tahu mkn jer...hihihi..memori!

therosputih said...

emi
sekarang ni tengah musim sawah, so, memang tengah ada la...apa lagi, cepatla balik kampung...boleh ngengade jumpe...ekekeke

therosputih said...

cik azlyzah
oppsss...lambatlah...dah habis dah pun semalamnya...

therosputih said...

mama adam
aah, inilah siput yang ain suka makan dari kecik2 dulu...kalau kat tempat lain, lain sket rupa siputnya...

*kes tak kenal nama siput, maka sume siput yang boleh dimakan panggil siput sedut

therosputih said...

intan akma
hehehe...macam mak ain...dia tak pandai makan, tp nasib baik dia makan jugakla...kalau ada orang nak tolong korek keluar isinya...

therosputih said...

ayut
geram2 kalau tak dapat sedut, rasa nak ketuk je...hahaha...

Farah Waheda Wahid said...

x pernah makan siput sedut...biasanya tengok mama farah jer yang makan...sedap yek? cam maner ek rasanya?

therosputih said...

farah waheda wahid
camne rasa? susah tu nak cakap sebab kena rasa sendiri macam mana sedap tak sedap...

miz ruha said...

sy tak makan siput sedut... huhu...

therosputih said...

miz ruha
adik ain sendiri pun tak makan siput sedut...biasa lah tu, lain orang lain citarasanya...kalau sume sama, habisla pupus siput nih...hehehe

Izza Sakura said...

sdapnye ,terliur dah nie,hehe

therosputih said...

izza sakura
peminat siput jugak ke...hehehe...mehla kelantan...tengah musim nih...

adyna said...

akak suka ain..memang sedap ;)

therosputih said...

kak adyna
yes...boleh geng ngan ain...hehehe

Mimie Najib said...

sedap sangat2 ke siput sedut ni..dgr orng dok cite bukan kemain sedapnya.. tapi saya tak pernah pun makan..xreti nak menyedutnya..hihihi