Sunday, January 6, 2013

petua atasi sakit leher akibat salah bantal

Views
adeh...ari ni kongsi satu lagi petua, tadi pagi dah kongsi petua pakai tudung bawal dengan mudah dan cepat, yang penting cantik...hehehe

mesti ada antara kita yang pernah mengalami masalah seperti ini...

sakit leher akibat tersalah bantal atau lebih tepat lagi salah landing time tidur...dah nama pun tidur, main taram je kepalanya, tau2 bangun pagi esok tuh...adoi la...nak pusing kiri sakit, pusing kanan sakit, nak toleh orang kat belakang, dengan badan2 sekali menolehnya...

kredit to google for this picture

petua ni, aku dapat tahu hasil pembacaan jugak, bukanlah disampaikan oleh sesiapa pun...

cara atau petua mengatasinya adalah dengan cara

amek sebiji bantal saiz sedang2, pastu hempuk ke tempat leher yang sakit tu dengan kuasa hempukan pun sedang2 jugak, insyaallah, dengan izin allah, akan hilang sakit tu

teringat kisah benar aku ngan mak aku, masa tu aku tengah sakit leher, nak tunduk pun tak dapat, citela ngan mak aku pasal petua nih sebab, mak aku sendiri pun tak tahu pasal petua ni... dan...panggggggg!!! berpinar anak mata aku, mana taknya, habis je aku cite pasal petua ni, mak aku pegi bantai leher aku dengan bantal...terkejot berok aku, bila aku tanya kenapa dia buat macam tu, dengan selamba, dia cakap, dah kata petua suh buat lagu tu...adehla...memang la petua cakap gitu, tapi dia takdelah plak cakap pukul sekuat ati kan...pastu mak aku gelak2...nasibla ada soket mata buat pegang anak mata, kalau tak, kompem memang tergolek2 anak mata aku dibuatnya...tapi serius aku cakap woo...pastu terus ilang sakit leher aku tuh...taktau la plak sama ada sebab kena pukul ngan bantal tu ke atau memang sebab dah nak okay sakitnya...

moral of the story, sebelum share dengan sesiapa pasal petua nih, stresskan pada dia kuasa pukulan bantal itu janganlah sampai bikin tercabut anak matanya, kalau tak, kang ada orang lain yang sakit leher lepas tu kena tempeleng...

notakaki : kadang2 aku rasa mak aku tu dua kali lima je dengan aku tahap kesengalan dia tuh

9 comments:

~emi~ said...

Hahaha..amboi ganaih benor tu sampai nak terkeluar biji mata. Sy mmg selalu sgt sakit leher, dan bahu. Tp sy tak tahu puncanya apa. Kwn sy ckp tersalah bantal. Tp sy rasa sbb cara duduk sy kurang betul kot. Maksud sy postur time duduk. So bila duduk kat meja berjam2 study tu, mmg sakit la bahu, blakang, leher sume...tp mungkin jgk klu sbb salah bantal. Sbb kdg2 sy tak suka tido pakai bantal.

Farah Waheda Wahid said...

amboi...sampai berpinar mata... hu hu hu... belum pernah kena lagi sakit leher nih... harap2 x der lah...

cik azLyzah⊙.☉ said...

tq..tq..tq.. dear..cik selalu sakit leher..nak try jugak lah petua ne..muahhhhhhhhhhh

therosputih said...

emi
kalau duduk lama2, then sakit leher, tu mungkin jugak sebab stress pada urat2 dan otot2...kena gerak2 dan pusing2kan kepala sentiasa, elak sakit leher...

therosputih said...

farah waheda wahid
tak pernah kena eh? wah...bagusnya...kalau kena, memang azab, pusing kiri sakit, pusing kana separuh je dapat...sadis tol...

therosputih said...

cik azlyzah
huh, harus tu cuba...mana tahu boleh wat ilang mana2 sakit yang ada...

Mama Adam said...

hahahha... leh la cuba

therosputih said...

mama adam
maklumat asa tentang tudung bawal yang harus diketahui oleh semua orang...=)

adyna said...

arwah tok akak ckp lak kena jemur bantal kalau sakit leher slh tido ;)