Thursday, January 10, 2013

kepada siapa yang tidak pernah ke sabah

Views
entry ni sengaja nak cerita tentang sabah dari persepsi aku yang berasal dari semenanjung, tetapi bekerja di sabah...

sebelum tu, nak le mention awal2 kat sini yang aku belum habis lagi pusing sabah, dan baru je bape bulan duk sabah, jadik, kalau maklumat yang aku nyatakan kat sini tak bape nak betul, tolong maafkan aku dan perbetulkanlah aku dengan cara yang berhemah ye

aku biasa terlibat dengan situasi yang macam ni

situasi
dia : kerja kat mana sekarang?
aku : kat lahad datu, sabah
dia : kenapa tak dapatkan treatment kat sana je?
aku : kat mana?
dia : lahad datu lah
aku : kekurangan facilities, apa2 hal kena rujuk ke kk, kota kinabalu
dia : habis, tu...kenapa tak pegi je kota kinabalu tu?
aku : jauh kot
dia : jauh sangat ke? (dengan nada sinis)
aku : hampir2 600km...macam kelantan pergi johor, patah balik gi kl
dia : ooo...jauhnya...
aku : dia punya jauh tu, sama macam saya terbang balik semenanjung dan dapatkan treatment di sini
dia : (diam, tak terkata apa2)

okay...aku nak share 1 situasi yang memang agak kerap la jugak aku terima...dan bila dah masuk 4,5 kali kena macam ni, tambah2 bila ada nada2 sinis di dalam perbualannya, aku jadik naik fed up jugaklah...tapi belum pernah lagi walau sekali aku mengamuk marah2 kat orang tu sebab aku tahu, dia mesti tak tahu keadaan kat sana macam mana...so...moral of the story : never judge the book by its cover

kepada sesiapa yang tak pernah menjejakkan kaki ke sabah, even pergi mana2 tempat dalam sabah sekali pun, ini untuk anda...

1. tambah pengetahuan berkaitan sabah, terutama sekali keadaan muka buminya ke, peta ke, masyarakat peribumi sabah ke, atau apa sahaja berkaitan sabah...sekarang ni banyak kemudahan ada...dekat internet ada...dalam tv pun ada banyak rancangan khas berkaitan sabah...

2. buka minda sket, dan cubalah untuk berkawan dengan orang sabah yang kita rasa orang tu okay, baik, dan boleh masuk dengan kita lah...sebab orang sabah ni sama la jugak dengan orang semenanjung, ada yang baik, dan ada jugak yang tak bape nak baik...standardlah tuh sume tu kan, even kat tempat kerja kita pun ada jenis yang baik, dan ada jugak jenis yang tikam belakang gitu kan...thats is nature...okay...berbalik pada berkawan dengan orang sabah, meanings...pelbagaikan jenis kawan, so that, kita boleh tambah pengetahuan hasil penceritaan kawan2 kita ni...mana tahu suatu ari nanti, nak pegi sabah, ada kawan, bolehla kawan kita ni bawak kita jenjalan...so, janganlah nanti bila dengar je ada orang sabah dalam komuniti kita, kita jauhkan diri plak...kenal2lah dulu macam mana...betol tak?

3. kalau dah takde cara lain lagi dah nak kenal sabah, dan memang kita tak berminat nak kenal sabah sekalipun, cara yang paling mujarab adalah, jangan bercakap buruk tentang sesuatu yang kita sendiri tidak pernah tahu...ini adalah petua paling penting dalam hidup sesiapa pun...tak payah kaitkan dengan sabah, kaitkan saja dengan hidup kita...apa jua yang kita lakukan, mulut kena jaga, percakapan kena bijak...kalau tak kerana mulut, takkan ada pepatah mengatakan kerana mulut badan binasa...jadik, kalau tak tahu atau tak pasti tentang sesuatu perkara tu, bertanyalah, takpun berdiam diri adalah lebih baik...

sama2lah kita amalkan 3 perkara di atas, semoga memberi manfaat kepada kita semua...

notakaki : jaga mulut, jaga mata, jaga tingkahlaku....

14 comments:

Jue Jaynee said...

betul tu kak.. saya ni biar pun org sabah..lum pernah lagi sampai tawau.. lahad datu tu 2 kali.itu aktiviti sekolah.

n then..muskil juga..skrg da maju..smenanjung lagi maju.

bulih2 free kena tanya..orang sabah masih tinggal atas pokok ke?

kepada orang2 yang terasa..sila2 la baca2 tentang negeri sabah..

susah juga akak nak medical check up p kk kan..

jue sendiri sebulan 2 kali je p kk.. walaupun just 100 km..

Intan Akma said...

saya !!! tak penah pegi heheh...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Sabah+semenanjung xde beza nye pon kan dear...kite 1famly yang besoooo...

therosputih said...

jue jaynee
itulah, susah orang nak faham keadaan di sabah, nak kata takde dalam tv, tak jugak....sekarang ni macam2 boleh tahu tentang sabah...cuma kemahuan diri sendiri saja...

therosputih said...

intan akma
apa lagi...bila nak ke sabah ni...hehehe

therosputih said...

cik azlyzah
walaupun 1 keluarga, susah jugak nak memahamkan orang yang macam ni...adeh..pening palak jak...

ayut said...

pyah jgk duk sabah takde transport mcm ni...org yg tak tahu tu pon msalah...tak reti nk bertayer.apa bertanya dgn cara yg btul itu lg penting..hihihi

therosputih said...

ayut
itu kita cakap, dah dorang yang tak reti nak paham2 nih pun susah jugak...penat nak mengajar orang yang bijak pandai nih...

~emi~ said...

Wuuuu..teringinnya nak pegi amkan angin sabah sarawak. Tak pernah pergi pon. Blaja lg, mana ada duet nak pegi. Nampaknya kena la tggu da keja nnt baru boleh melancong sakan pusing satu malaysia.

therosputih said...

emi
time belajar, simpan angan2 je lah...nnti dah keje, simpan duit plak...nnti boleh pi makan angin rata2 dunia...

Mama Adam said...

saya! saya! x pernh sampai :)

therosputih said...

mama adam
tak pernah sampai tak pe lagi kalau tahu berbudi dan berbahasa...tak gitu sis kan...hehehe

adyna said...

kat mana2 kita p..budi bahasa kena jaga kan ;)

therosputih said...

kak adyna
betul tu akak...tak kisahla tak pernah sampai ke mana2, even duduk kampung sekalipun, budi bahasa paling penting....