Thursday, January 17, 2013

buah binjai untuk mama

Views
di suatu tengah hari yang redup2 manja, abah balik dari kerja seperti biasa...balik untuk mandi dan makan tengah hari...di kedua2 tanganya membimbit sesuatu...

tangan kiri membawa ikan haruan dan ikan sepat yang telah siap disiang dan dibubuh garam kunyi, di tangan kanannya penuh bunga di hati penuh cinta membawa seplastik buah

credit to here for this picture

si anak lantas bertanya

anak : apa tu?
abah : takkan tak kenal kot
anak : (geleng2 kepala, cuba mendapatkan kepastian dari bapanya, tetapi bapanya hanya tersenyum diam membisu)

si anak mengangkat plastik buah itu lalu mencium baunya

anak : hiyark...owh no...buah binjai
abah : (tersenyum)

dalam hati si anak...

walaupun dalam rumah ini semua orang tidak suka akan buah binjai kerana baunya yang tidak menyenangkan, tetapi abah tetap membawanya pulang untuk diberikan kepada mama, kerana dia tahu buah itu memang kesukaan si mama...

notakaki : kasih suami pada isterinya

*menurut mak aku, buah binjai ni buah hutan...dan kat tempat aku nih, jarang2 ada buah binjai...tapi masa aku kat sabah, pernah pergi area jambatan tamparuli tuh, bersepah2 kot orang jual buah binjai...

**entry ini tidak bermaksud untuk menghina buah binjai kerana baunya yang lain dari yang lain, sekadar berkongsi suatu cerita

21 comments:

JaSSNaNi said...

pernah dengar dan pernah nampak buah binjai ni.. kakak saya penah makan buah binjai ni ngan sambal belacan.. hmmmm tapi saya tak makan sambal belacan.. hehehe

cik azLyzah⊙.☉ said...

xpenah cik makan,sebab cik xpenah jumpa buah neeeeeeee...hihihi

Farah Waheda Wahid said...

sungguh2 x pernah rasa buah binjai ni, pernah dengar nama je... sekarang ni terbayang2...macam mana agaknya rasa buah binjai ni dalam mulut...

~emi~ said...

Buah binjai buah ape..huhuuu.tak tahu. tak pernah dgr..

Intan Akma said...

tak pernah tengok pon buah ni hehe..

Mama Adam said...

suka! suka makan time kecik2 dulu

ayut said...

bntk tgk mcm buah kemang...huhuhu..rase dia kelat2x masam ke?

Cheq Kaq said...

alamak!suke sangat buah binjai ni..siap mengidam mase mengandung dulu..jenuh en hubby carik..

adyna said...

tak pernah makan lagi

therosputih said...

kak jassnani
akak makan tak buah binjainya?

therosputih said...

cik azlyzah
nnti kalau ada jumpa, cubala...hehehe...

therosputih said...

farah waheda wahid
bayang2kan je...nnti ada depan mata, cer try...

therosputih said...

emi
susah nak gitau buah apa, sbb kena tgk dengan mata kepala sendiri...kalau setakat cakap macam ni, tak feel...kekekekeke

therosputih said...

intan akma
tak pernah eh? hehehe...nasibla ain bape kali dah tgk buah nih...

therosputih said...

mama adam
sekarang dah tak makan dah ke? atau sbb susah nak jumpa....?

therosputih said...

ayut
ain sendiri pun tak pernah makan jugak, tp mak cakap rasa dia ada masam2 sket...

therosputih said...

cheq kaq
hehehe...mak pun sama, dia cerita masa ngandungkan ain dengan si adik, dia mengidam nak makan buah binjai...

therosputih said...

kak adyna
apa lagi kak, bila nak try makan nih...mana tahu kot2 jatuh cinta...hehehe

ayut said...

ye kot...klu ada gitu ayut pngl ni buah kemang... :)

Mimie Najib said...

bau buah ni pelik sangat ke? bau dia macam mna? tak pernah tgk buah ni secara live. before ni masa bkal adk ipar prgnant dia nk mkan buah ni.. rupanya ni buah binjai..

mawar berduri said...

xpernah dengar lagi..