Friday, January 11, 2013

lembu pun tahu beratur

Views
lembu beratur ke pusat pemerahan susu lembu

pernah tak korang alami situasi di mana orang berebut nak beli or nak naik sesuatu, ataupun nak amek makanan ke hape ke...adoiyainya pun...seriously, aku paling tak suke bila rebut-rebut nih...aku rela undur diri...

punyalah tak suka berebut punya pasal kan, aku teringat masa aku kecik2 dulu...tak silap aku, masa tu umur aku 5 tahun...

pergi hari keluarga anjuran tempat kerja ayah aku, biasa la kan, mesti ada aktiviti untuk kanak2, upacara yang tak lain tak bukan, upacara berebut gula-gula, punyala beriya ayah aku suh aku masuk, beratur bagai nih...tapi masa tengah rebut2 gula2 tuh, aku dengan selambanya larik duk tepi, tengok je dak2 lain berebut...dalam hati sempat lagi, gula2 pun nak berebut gitu, lantak koranglah, aku taknak terlibat...

terlopong mulut ayah aku tengok aku berdiri kat tepi, dia siap tanya lagi aku nape tak join kan, aku dengan selamba lagi sekali cakap aku tak nak...

sebenarnya, bukan aku tak makan pun gula2 tu...hey...budak2...sape yang tak suka sweets kan...aku pun suka sebenarnya, cuma aku tak suka perlakuan yang berebut2 gitu...sungguh bukan cara aku...

notakaki : paling tak suka bila ada yang potong line ketika tengah beratur panjang tuh

entry ni ditujukan juga kepada pemandu yang suka potong line guna line kecemasan tuh

21 comments:

Farah Waheda Wahid said...

memang paling malas kalau terpaksa berhadapan dengan keadaan macam nih...orang berebut2... sudahnya... mengalah jer lah...lebih baik... senang citer...x yah nak fenin2 or sesak menyusahkan diri...

JaSSNaNi said...

kalau nak citer bab berebut gula2 kan.. teringat anak nani no.1.. time tu dia tadika.. acara berebut gula2.. punya la nani bersorak soh dia amik banyak2.. last2 leh dia nangis dan tak amik sebijik pun.. hahahahahaha... sampai skrg anak nani tu dah besar.. bila citer dia sendiri gelak.. dan tanya kita kenapa dia wat camtu.. hadoiiii.. gamaknya takot sbb org bersorak.. bukan nye marah dia.. kakakakaka..

>>> mmg benci org tak beratur dan potong Q.. kalau ada pistol mau tembak tayar keta dia je.. hahahah kejam terus..

Mimie Najib said...

kalau saya pun tak kuasa nak main rebut2.. macam apa je.. wat malu je kut..

therosputih said...

farah waheda wahid
itulah, setuju sangat dengan pendapat farah tuh...daripada pening pale sendiri, baik mengalah...tapi bukan bermakna pengalah...

therosputih said...

kak jassnani
comel je anak akak yang tu...mesti masa dia nangis tu, kenala mak ayahnya pujuk, beli sendiri gula2...hihihi

kalau tgk kete potong guna line kecemasan kan, berharap sangat ada polis tunggu kat depan ready nak saman depa...rasakan...

therosputih said...

mimie najib
itulah yang kita cakap, tapi masih ramai yang mengamalkan rebut2 gitu...adakah dorang tak fikir pape eh...tertanya2 jugak...

fatin amalina husna said...

haa..betul..husna kat sini naik meluat dgn karenah org yg suka ptong line tuh..sabar lar..kejap lg smpai lar turn masing-maisng kan..=)

adyna said...

btl ain..lembu pun tau beratur..

sangat sedih blog masih dalam pembikinan ..lama tak bw

therosputih said...

fatin amalina husna
itulah yang selalu pesan kat diri sendiri...sabar je lah ngan karenah manusia yang pelbagai nih...

therosputih said...

kak adyna
nak kata lembu lagi pandai dari manusia, rasa2nya manusia ada akal...pelik2...

tak lama lagi tuh eh akak, tak sabar nak tengok blog akak berwajah baru...

Intan Akma said...

hari ni saya nmpak 5 ke 6 ekor ikan berenang lurus @beratur ...agak pelik huhu...ade kaitan???

~emi~ said...

Memang dugaan betul la kalau nak kena beratur panjang. Sangat tak suka. Mcm jugak shopping time musim perayaan. Sanggup letak balik barang yg nak dibeli bila tengok org beratur berjela-jela semata2 nak bayar. Baik beli time bukan musim perayaan la klu dah camtu gamaknya, mahal sikit takpe la..

cik azLyzah⊙.☉ said...

haaahhhhh...cik pon tak suke mereka..merekaa...mereka yang suke potongsss line..rase macam nak bom pon adeee....hihiihihh

therosputih said...

intan akma
nampaknya, ikan pun tahu beratur...hehehehe

therosputih said...

emi
pernah masa krismas baru2 nih...beli2 barang tak sampai pun 30 minit, tapi beratur nak bayar, lebih sejam setengah...

therosputih said...

cik azlyzah
kalau difikirkan, sape la yang suke tah...

Mama Adam said...

tu la... pedas sindiran tu. faham2 la sendiri

therosputih said...

mama adam
kalau tak paham jugak, taktau la nak cakap apa...lembu, ikan sume tahu beratur...itik pun tahu nak beratur....

ayut said...

ala...bdk2x kan...bt suke2x..hahaha..nn dh besar jgn plak ta nk berebut jer.. :) klu yg ptong line tu lg msalah..dislike jgk...

therosputih said...

ayut
itulah, agaknya memang tak suke berebut, tu yang kecik2 pun sanggup tak berebut gula2 tu...hehehe...

Mimie Najib said...

sama la ngan saya pun..tak suka lngsung bab2 rebut2 ni.. tak kisah la nak rebut apa pun.. rela tgk orng yng merebut dari kita yng buat mcm tu..malu kut..