Sunday, January 6, 2013

tips memakai tudung bawal

Views
sekarang ni macam2 jenis tudung ada kat pasaran, yang mudah, cepat pakai, tak yah iron, yang ada owning, sume ada...jadik, tak ada alasan lagi dah takmo pakai tudung kan...

tapi yang masih setia evergreen sehingga ari ni adalah tudung bawal...memang aku tak nafi, walaupun bermacam2 jenis turun naik jenis hiasan tudung bawal nih, basic nye tetap sama...menggunakan tudung bawal yang lembut, dan sedikit jarang...bape kali jugakla aku kena tegur sebab pakai tudung nampak batang lehernya...my bad lah tuh...

kredit to google for this picture

disebabkan sifatnya yang lembut itulah, kadang2 susah jugak nak pakai tudung bawal supaya terletak dengan cantik...tapi ada caranya...pernah dengar kiwi kleen fabric starch?

kredit to here for this picture

dia ada dua jenis, satu yang botol biru which is natural, satu lagi yang botol kuning which is ada bau lemon2 sket...mana2 satu pun tak kisah sebenarnya...aku suka pakai yang kuning, sebab ada bau sket kan...

cara pakai starch ni mudah saje...

1. iron tudung yang nak dipakai
2. agak2 area mana yang akan dipakai dan dibentukkan supaya terletak dengan cantik melengkung owning nya itu
3. semburkan dengan smooth pada area yang telah diagak2kan itu
4. iron kembali sehingga kering
5. boleh terus pakai atau kalau nak gantung, pastikan kawasan yang disembur starch itu tidak berkedut

starch ni bertahan sampai terkena air, kalau kena air, hilanglah seri starch itu, ekekeke...so, kalau pakai time hujan, memang sadis la jawabnya...aku selalu kena, dah tu, nak buat macam mana...layankan je lah...

pakai starch ni satu je, jangan kasik kedut tempat yang disembur starch tu, sebab once dah berkedut, kena iron balik untuk mengembalikan keanjalan keserian starch itu tadi...

notakaki : memang wajib dah, pakai tudung bawal mesti sembur starch dulu sebab sangat suka tengok tudung senang jadik dan cantik letaknya pada muka, gi keje pun dengan penuh cantik, baru lah yakin diri itu datang, ekekekeke

18 comments:

cik azLyzah⊙.☉ said...

oooooo...mcm tu ek..tq..tq..tq dear ;)

miza yusof said...

miza pun guna kiwi kleen fabric starh :)

therosputih said...

cik azlyzah
pasni masa bersiap pakai tudung jadik lebih cepatla...hehehe

therosputih said...

miza yusof
ramai pakai ni, selain utk tudung bawal, nak suh kemeja nmpak tajam dan kemas pun boleh jugak kan...

~emi~ said...

Sy tahu pasal ni, tp tak pernah buat. Btw, kalau guna starch ni, dia tak tggl kesan tudung jd keras mcm klu guna lilin ke? Klu guna lilin kan, lama2 tudung jd rosak. So klu guna starch ni bila kena air, tudung mmg akan jd normal balik even bila dah kering pun ea? cmtu ke? Nak try la nnt..

therosputih said...

emi
aahla, lupa nak mention dalam entry, tadi masa ngah taip2, teringat jugak nak mention...

starch ni bila kena air, dia akan ilang, so, kalau basuh tudung tu, nanti nak pakai balik, kena letak balik la...lagipun, starch ni tak merosakkan tudung...cuma pastikan iron tu bersih, takut nnti melekat karatnya kat tudung...rosak tudung mahal2...

~emi~ said...

Haaa..tu la pasal. Zaman sekolah dulu tak femes lg guna starch ni. Dulu guna lilin...tp lama2 tudung jadi rosak. warna putih, jd kuning...boleh la nnt try guna starch pulak.

Farah Waheda Wahid said...

memang guna starch ni untuk menggosok kain baju... ^_^

therosputih said...

emi
dulu zaman belajar taktau pun pasal menda alah nih, bila dah besar, huh...harusla cuba...hehehe

therosputih said...

farah waheda wahid
betul2...guna untuk iron baju, cantik je pas gosok, baru ada semangat nak gi keje, ekekeke

Intan Akma said...

wah..1st time dgr petua nih..

therosputih said...

intan akma
ye ke first time? baguslah, pasni bolehla amal selalu...hehehe

ayut said...

oo..ni yg nk bg keras tu ea..ayut tak pernah lg try pkai bnda ni..tudung halfmoon pon tak try lg..tapi suke tudung tu..

therosputih said...

ayut
tudung half moon tu, kena tengok jenis kain jugak...ada kain yang tak jadi jugak bila sembur starch nih...

Mama Adam said...

pakai shawl pun guna juga. so, muncung dia cantik la sikit

therosputih said...

mama adam
aah, tapi ada jugak jenis shawl yang tak jadik pape pun kalau letak starch ni, tengok jenis kain jugak la kan...ada shawl yang jadik ada jugak yang tak jadik...

azilamanik said...

nice info...jom jengok tudung bawal sulam manik yg simple n sweet

Mimie Najib said...

dah bbuh stach kiwi tu pun kadang tak mnjadi juga..mngkin ikut jnis kainnya jgk kan..