Tuesday, January 8, 2013

nak mengadu dan nak merungut

Views
seriously, aku ni bukan jenis yang suka mengadu sesuka hati, paling2 busuk pun, setakat mengadu dengan kawan2 baik, satu cara untuk release tensen, pastu baru boleh sambung buat kerja kan...

tapi kali ni, aku tak mampu dah nak cerita, so, nak menulis tentang aduan dan rungutan aku la plak...

aduan
tadi pagi, aku ada cakap yang aku nak jumpa dengan doktor pakar ortho kan, so, pagi tadi, dari kul 4 lagi aku dah takleh tido, bukan sebab excited ke hape, tapi tah...pegi hospital ngan abang aku, sampai je sana, aku terus amek kad hospital aku kat satu kaunter nih, sebab semalam staff kat situ dengan sengaja tak sengaja telah menghilangkan kad aku...nasib tak sempat buat kad baru, sebab tak lama pas tu, aku dah on the way nak balik umah dah pun, dia tepon cakap kad aku ada dengan dia...

cadang nak jumpa doktor ortho kat situ je, tapi dia cakap...doktor masuk jam 2 petang nanti, masa aku sampai tu baru kul 8.10am dan bila aku tanya2 lagi, katanya appointment dah penuh untuk petang ni punya, dia sendiri pun tak berani nak bagi jaminan sama ada aku dapat jumpa doktor ke tak...so, aku decide untuk pergi jumpa ortho kat unit satu lagi...

dengan takde temujanjinya, aku redah aje...walaupun dalam ati, dah tau dah, pasni kompem kalau tak kena campak pergi memana, mesti kena bebel...menapak la pergi...jauh jugakla nak kena jalan...sampai2 je sana, kena beratur panjang....sampai je turn aku, aku cite la yang aku ni takdak temujanji, tp nak jugak jumpa doktor...check2 punya....ari ni bukan doktor saraf yang bertugas, kena datang esok...what...ESOK? okay...faham...

dan nurse tu suh aku gi OnG untuk jumpa doktor...oh tidak...jauh kot untuk aku menapak lagi...dan aku dah tak larat dah nak menapak lagi...aku pun duduk la dekat kerusi, tunggu ayah aku datang amek...kesian sama ayah aku, penat je drive nanti nak kena amek aku...esok nak kena datang hospital lagi...

aduan aku : penat dah weih ulang alik camni, pegi sana pegi sini...walaupun dalam hospital yang sama, tapi aku dah penat...
pesanan untuk diri sendiri : bersabarlah wahai ain, semua ini ada hikmahnya nanti...dugaan semua ini

yang ini aku boleh sabar lagik, balik umah...aku bantai tido tanda memanjakan diri sendiri...wakaka


rungutan
baru pas bukak fb, dan ada sorang hamba allah ni inbox aku, lebih kurang cengginih lah ayat dia
"hai akak, saya ada pos barang pada akak, nanti nak mintak tolong akak poskan pada alamat tu macam hari tu jugak, seperti biasa, nanti saya bagi duitnya"

okay...takdak apa2 masalah pun kan dalam ayat dia tu...yer...memang takde masalah, kecuali dia pos ke alamat sekolah lama aku yakni sarawak...

dan aku pun balas kat dia, lebih kurang cenggini jugakla ayat aku

"hai dik, lain kali kalau nak buat apa2, tanya dulu...akak dah berpindah sekolah"

alkisah, ari tu aku ada terima satu parcel, tgk kat luar, memang nama aku lah kan, tp isi dalam, bukan untuk aku...siap ada surat chenta lagik, aku bukannya nak baca sangat pun, tp sebab masa tu, aku takdak terima apa2 pesanan daripada memana sumber, aku baca la jugak sbb nak siasat punya pasal...2,3 ari pastu baru aku tahu, aku nih dijadikan orang tengah antara 2 orang yang sedang masyuk berchenta....apakesss...kalau ye pun nak anta hadiah pada couple masing2, nape la tak hantar direct je, nape mesti nak menggunakan aku insan yang naif ini...tak paham aku...aku ingatkan itu lah last aku dapat pengalaman macam tu...

sekalik, adeh...ari ni dapat satu lagi pesanan yang macam tu...sori lah dek non, kali ni, memang kau silap besar lah kan...akak dah pindah sekolah, dan sape yang nak handle pacel yang kau hantar tuh? sorilah banyak2...

notakaki : kalau nak bercinta sekali pun, pleaseeee and please...think wise, act wiser hokey...

14 comments:

cik azLyzah⊙.☉ said...

Waahahhahaa...ce cite ape isi kandungan surat cintakkkk die...jiwang tak??jiwang tak???

#dah pindah sekolah ek...cik tak tahu pon..haiyakkkkkk

therosputih said...

cik azlyzah
isi kandungan surat tu, biarlah rahsia...wakakaka...*kelakar je nak ingat balik

by the way, cik...ain ari tu ngaja di sarawak, ari tu dah pindah, la ni ngaja di sabah dah...itula yang pindahnya...

Mama Adam said...

peliknya!!! nk jugak pakai org tengah. x ke menyusahkan dan doule the cost?

atau konon2 cnk FBI siasat... hahahah... mcm dlm tv tu...

Intan Akma said...

memang letih kalau kene ulang alik even dlm bangunan sama.saya dulu lagi time puase..adoyai..terus bukak pose hehe..

~emi~ said...

Tang jadi posmen tu menarik. Hehe...Tapi leceh jugak jd org tengah ni. Klu de pape jd pada hubungan dorang, dgn kita2 sekali pening di jadikan temapt ngadu la, itu la , ini la...

Farah Waheda Wahid said...

keje ulang alik nih...memang meletihkan...dan kadang2 boleh mengakibatkan baran...hu hu hu

therosputih said...

mama adam
pelik kan? entah la...tak paham ngan budak nih, apa masalahnya pun tak tau...

therosputih said...

intan akma
puasa? wah...lagi teruk...mesti rasa sangat tak best...bukak pose terus...

therosputih said...

emi
langsung tak kenal pun dorang tu, cuma yang lelaki tu pernah order barang dengan saya...itu je...pelik la dengan orang macam ni...

therosputih said...

farah waheda wahid
kalau boleh taknak la baran2 nih, tak bagus untuk kesihatan...selama mana boleh tahan, cuba jugakla untuk bertahan...adala tu hikmahnya...

~emi~ said...

Eh, laaaa...akak tak kenal ke dorang tu.Haha..ingat akak kenal. Ni yg bertambah pelik. Lain la klu memang kenal. Ini tidak, tak kenal tapi kemain suka hati je jadikan org lain sbg org tengah...hehe. pelik2 manusia sekarang ni..

therosputih said...

emi
itulah...kenal pun tidak, cuma pernah berurusan jual beli crochet ngan dia je lah...itu je kot hubungan yang ada...

pelik betullah...pelik2 macam ni, pastu menyusahkan orang plak...

ayut said...

sabar ain sabar...mmg berat lg yg menanggung tp mudah2an ada hikmah bt ain semua tu...tp td bce pg hospital fail plak ilang kan...dugaan sungguh..doa byk2x ye ain....moga dipermudahkan urusan ain sekeluarga...

bt parcel tu lantak dia la..sape suruh tak taye dulu kan..hihihi

therosputih said...

ayut
itulah, nak je buat "lantak kau lah, bukan bidang kuasa aku" tapi tadi, tanya2 jugaklah...katanya, dia dah cakap dengan orang pos laju sendiri suh cancel pengiriman...taktau la plak apa citenya tuh...dia tak cakap pape...