Wednesday, January 2, 2013

hadapi masalah itu dengan tiga cara, yang mana pilihan anda?

Views
Seorg wanita yg baru saja menikah, dtg pd ibunya & mengeluh soal tingkah laku suaminya. Setlh pesta pernikahan, baru ia tahu karakter asli sang suami keras kepala, suka bermalas2an,suk­a habiskan duit, dsb...

Wanita muda itu berhrp org tuanya ikut menyalahkan suaminya. Namun btapa kagetnya dia krna ternyata ibunya diam saja. bahkan sang ibu kmudian terus masuk ke dapur, smntara putrinya trus bercerita & mgikutinya. Sang ibu lalu memasak air. Setlh skian lama, air mendidih.

Sang ibu menuangkan air panas mendidih itu ke dlm 3 gelas yg tlh disiapkan. Di gelas pertama ia masukkan telur, di gelas kedua ia masukkan carrot & di gelas ketiga ia masukkan kopi.

Setlh menunggu bbrapa saat, ia mgangkat isi ke-3 gelas td, & hslnya: carrot yg keras menjd lembut, telur yg mdh pecah menjd keras, & kopi mghasilkan aroma yg harum.

Lalu sang ibu menjlskan: "Nak... masalah dlm hdp itu bagaikan air mendidih. Namun, bgmana sikap kitalah yg akan mnentukan dampak-nya".

Kita bs menjd:
1. lembut sprti carrot
2. Mengeras sprti telur.
3. Atau harum sprti kopi.

Jd, carrot & telur bukan mpengaruhi air... Mreka malah brubah oleh air. Smntara kopi malah mgubah air & mbuatnya menjd harum.

Dlm tiap mslah, slalu trsimpan mutiara yg brharga.
Sgt mdh utk brsyukur saat keadaan baik2 sj, tp apakah kita dpt ttp brsyukur saat kita ditimpa slah/dugaan?

Hari ini kita blajar ada 3 reaksi org saat masalah dtg.
* Ada yg menjd lembut, suka mengeluh, & mengasihani diri sendiri.
* Ada yg mengeras, marah & mnyalahkan pihak lain.
* Ada jg yg justru smakin harum, menjd smakin kuat & bijaksana.

Itu semua trgantung pilihan kita sendiri bgmana kita mrespon sebuah prmasalahan.. With ♥, . Segera siapkan "Resolusi Baru" di thn 2013..... utk diri, keluarga, da'wah n ummat!!!

aku copy dari fb one of my friend

sangat menarik untuk kongsikan entry macam ni, rasa macam bersemangat sket memulakan pagi hari baru dengan bacaan ilmiah gini...hehehe

notakaki : cuba untuk tidak mengeluh dengan sebarang dugaan yang menimpa, semua itu indah...

8 comments:

Farah Waheda Wahid said...

menarik ni yunk... ^_^ suka baca...

therosputih said...

farah waheda wahid
itulah...sangat menarik...membuatkan kita terdiam memikirkan sesuatu sejenak kan...hehehe...

nadia said...

speechless.
sangattt bermakna.
terima kasih kak :)

zainul zaki said...

huwaaa,, ske benar crita ni... terima kasih... nak minum kopi lah hee...

therosputih said...

nadia
perkongsian yang cukup menarik kan...akak pun copy dari kawan jugak nih...hope memberi manfaat buat kita semua...

therosputih said...

zainul zaki
hehehe...nasib dah breakfast dengan milo dah tadi...

adyna said...

akak pun kena byk sbar sejak keja nie ;)

therosputih said...

kak adyna
itulah, nak buat macam mana akak, lain orang lain ragamnya...

manusia ni macam2...untung sabut timbul, kalau tak...tenggelam lah gamaknya...