Friday, January 14, 2011

sampai bila manusia akan puas?

Views
puas? kepuasan? atau dipuaskan?


untuk peringatan anda,

manusia tidak akan pernah berasa puas tentang sesuatu untuk suatu jangka masa atau tempoh


kegagalan manusia untuk mencapai kepuasan ni boleh dirungkai melalui dua perspektif

perspektif 1 ; positif

ketidakpuasan manusia ini akan menyebabkan manusia itu sentiasa berusaha mendapatkan sesuatu yang lebih baik, dan tidak berdiam diri menerima kenyataan semata-mata

suami : yang...yang...tgk ni, abg belikan ayang cincin emas satu
isteri : cincin? terima kasih abang...gelang2 takde ke bang? hehehe
suami : aih...nnti abg buat ot lebih sket bulan ni, insyaallah bulan depan abg tambah satu
isteri : abg...lain mcm je bunyi? nak tambah lagi satu ke?
suami : eh...abg tak habis lagi cakap tu, tambah gelang emas
isteri : tambah gelang takpe bang, bukan tambah cawangan...kalu tak, siap abg...
suami : abg baru je nak bagi ayang payung emas tadi


perspektif 2 ; negatif

apabila manusia sentiasa berada dalam keadaan tidak puas, maka berlaku konflik, pertembungan antara kehendak atau kepuasan dan kemampuan

isteri : abg...jiran sebelah umah kita ni, dah tukar set pinggan mangkuk, design terkini
suami : jadi?
isteri : sakit mata saya ni bang tgk dia tak habis2 duk cerita pasal pinggan mangkuk dia
suami : itu je?
isteri : dia ingat kita tak mampu nak beli kot bang, siap tulis besar2 lagi nota JANGAN USIK
suami : biarkanlah dia
isteri : saya tak kira bang, abg kena belikan saya set pinggan mangkuk baru yang lebih mahal dari dia
suami : kan pinggan mangkuk kita masih okay sume tu kan? wat apa nak membazir?
isteri : saya tak kira, abg tak belikan saya pinggan mangkuk baru, tak boleh tidur dalam bilik
suami : agagagaga


notakaki : entry skema yang tak bape nak skema sket mlm ni

4 comments:

k_Own said...

betul betul cakap akak ! serius kak ros. hehe. selagi kita ikot nafsu. memang always jadi cm nih kan ? hehehe...

white rose said...

miahahaha...

entry EMO ape malam2 ni dik...

biasalaaa manusia...
ada A, B, C & D nyee...

masing2 punya gelagat...

kita awasi diri kita jgn jadi mcm tu...

therosputih said...

k_own
nafsu itu adalah satu anugerah tuhan yang tak ternilai, kalu takde nafsu, acanno? hah...bahayo2...

seelok2nya, gunakanlah nafsu itu di jalan yang benar...

therosputih said...

white rose
eh, takdelah emo mana pun, cuma mengingatkan diri sendiri je...