Wednesday, May 1, 2013

kenapa matematik ni suuuusah sangat?

Views
sape sini yang zaman sekolah dia, sangat2 tak suka atau fobia bila dengar
cikgu matematik dah datangggg!!!
?

hmmm...aku selaku bekas pelajar matematik dan sekarang ni memegang title cikgu matematik walaupun masih bercuti sekarang ni nak kongsi sedikit cerita berdasarkan pengalaman sendiri...

1. bila nak mula2 belajar matematik,
jangan sesekali cakap matematik tu susah
sebab once cakap gitu, otomatik pale otak akan set bahawasanya matematik tu susah...terus bila cikgu tanya
2 x 3 jawapannya 5
padahal kita tau je jawapan dia adalah 7...eh salah...6...hehehe

2.
jangan takut dengan cikgu matematik
macam takut bila jumpa ngan hantu pocong...untuk pengetahuan korang, cikgu matematik dia memang wajib jadi garang, suara lantang sebab nak explain pape supaya jelas masuk telinga students...kalau suara lemah gemalai, nnti students tak dengar, kang ada yang salah jawab, sape yang susah? pastu lagi satu, sifat cikgu matematik memang kena garang, tapi dalam hati...korang taktau, cikgu matematik ni la yang paling touching...contohnya adalah aku sendiri

3.
rajin buat latihan matematik
sebab untuk mahir matematik, korang kena aplikasi, bukan hafal...aku pernah tgk sorang student ni yakni adik aku sendiri dia hafal matematik, bukan buat...cit...nak je aku pelangkung pale dia, tapi takpelah...tak jadi...ingat sini bebaik, pastikan dalam sehari buat at least 10 soalan mudah atau 5 soalan susah atau sederhana susah untuk memastikan kemahiran berfikir matematik anda tiptop...kalau laagi banyak laaaaaagi bagus...

4.
jumpa cikgu untuk selesaikan masalah matematik yang tertunggak
dan jangan tangguh2 nak jumpa cikgu...bila ada je soklan yang tak dapat jawab, terus consult dengan sape yang tahu atau lebih senang, cikgu matematik...kalau ada kawan yang teror, laaagi bagus sbb students ni lebih senang masyuk bila belajar dengan kawan2 sekelas...

5. and yang terakhir dari aku, jadikan matematik itu sebahagian dari kehidupan seharian kita...korang jangan cakap apa guna belajar differentiation, integration dan sebagainya bukan guna pun time nak soping kat supermarket...its true bukan korang nak guna pun ilmu luas segitiga time nak keluarkan duit dari wallet untuk bayar kat kaunter tu...memangla takde...sebab korang tak tau bila nak gunakan sume ilmu tu...akan tiba masanya nanti korang akan cakap...ooo...nak tau bape kos minimum untuk buat tin minuman aluminium ni pakai ilmu integration rupanya...sekarang ni memang korang belajar untuk lulus exam je kan? tp jangan bimbang...masanya akan tiba...cuma...belajarlah dengan seikhlas hati...

itu dia 5 perkara yang dapat aku kongsikan bersama korang sume hari ini, to those yang masih bergelar pelajar sekolah, hargailah masa belajar anda dengan efektifnya...masa belajar kat sekolah adalah masa yang paling best dalam hidup korang...tak caye? apa lagi...kakak2 yang dah habis belajar semua, cer share sket pengalaman zaman sekolah korang kat sini...

notakaki : pernah kena rotan ngan cikgu addmath sebab tak siap kerja rumah, hahaha...tak lupa, sebab ponteng kelas...cit...macam mana boleh kantoi ponteng kelas time tu...



8 comments:

JaSSNaNi said...

skrg macam lain pulak nampak blog ain... hmmm ade usik apa2 lagi ke?
matematik? owhhhhh.. subjek ni bukan lah fobia, tapi kureng minat.. tu je pun.. hahahaha

Mimie Najib said...

dulu saya pun kurang minat..hehehe.. lupa ntah bab apa yng saya x suka tu.. tapi bab
3x 3y tu, minat sangat.. belajar masa form4.. time tu cuba didik hati untuk minat math.. hehe

therosputih said...

kak nani
langsung taknak usik apa2 dah...tunggu org datang repair...kikiki

kureng minat yer...oooo...nak kena rotan, zassss

therosputih said...

mimie
ain pun suka gile belajar bab tu, algebraic expression namanya...best giler tajuk tu...

Adie Ikah Akmal Rahimin said...

math3 :D saya suka math :)

Intan Akma said...

selalu kene cubit n ketuk ngan cikgu matematik zaman sek rendah dulu..mana idaknye 1 soalan salah 1 kene..kene ketuk dgn pemukul drum pon pernah..haha..hebat ke tidak

Mimie Najib said...

oo.. algebraic eh.. alahai..rindunya nak belajar subjek tu balik..sekarang ni adik minta tlng ajar pun sy dah xingt dah..

mawar berduri said...

mmg x minat subjek nie..alih2 amik degree..kena jg berdepan..haha..nasib bdn..